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GESKES - SSNC - Patronatskurs

Le 7th Symposium GE-VD "Feeding the microbiota - Prebiotics and probiotics" (E) est reconnu par la SSNC comme cours sous patronage et fait parti du Cours de Certificat Nutrition Clinique (CASCN) de la SSNC. Le Symposium est reconnu avec 0.250 crédits ECTS dans le module II "Module d'approfondissement". Toutes les présentations sont tenues en anglais.

Description

Context 

Many patients focus on nutrition with the aim to improve their gut microbiota and ultimately their health.

A better understanding of the interactions between nutrition, pre- and probiotics and gut microbiota could open up new therapeutic options for chronic diseases. This year's symposium aims at summarizing the impact of oral intakes, whether nutrition, nutritional compounds or probiotics, in health and disease.

Objectifs

Mise à jour nutrition et probiotiques

Information and registration

The 7th Symposium Feeding the microbiota will be held: 

  • In presential: HUG, Auditoire Marcel Jenny, Rue Gabrielle-Perret-Gentil 4, 1205 Genève
  • Virtually simultaneously

Free but mandatory registration at: http://nutrition-microbiota.org 

Further information: marina.schutz@hcuge.ch

 

Groupe cible

Public - Professionals:
  • Physicians
  • Scientists
  • Dieticians
  • Nurses
  • Pharmacists
jeudi, 10. février 2022
13:00 - 13:10
Welcome

Jacques Schrenzel, Geneva


13:10 - 13:30
Introduction: Should we worry of preserving a healthy microbiota?
Moderatorin/Moderator

Laurence Genton, Vladimir Lazarevic

Referenten
Philippe MoreillonUniversity of Lausanne

13:30 - 13:45
BCAA and gut microbiota in hemodialysis patients (Zoom)
Referenten
Julie MareschalUniversity Hospitals of Geneva

13:45 - 14:15
Bugs as modulators of intestinal barrier and outcome
Referenten
Patrice CaniLouvain Drug Research Institute, Metabolism and Nutrition Research Group, Louvain, Belgium

14:15 - 14:30
Short-chain fatty acids in health and disease
Moderatorin/Moderator

Yves Dupertuis, Laurent Spahr

Referenten
Thomas GurryFaculty of Pharmacy of Geneva

14:30 - 15:00
Healthy food and gut microbiota (Zoom)
Referenten
Mélanie Deschasaux-TanguyUniversity of Paris-Sorbonne, France

15:00 - 15:30
Pause

15:30 - 15:45
Interaction between anorexia, microbiota and physical activity
Moderatorin/Moderator

Mirko Trajkovski, Tinh-Hai Collet

Referenten
Najate AchamrahUniversity Hospital of Rouen, France

15:45 - 16:15
Mediterranean diet, microbiome and weight regulation
Referenten
Iris ShaiFaculty of Health Sciences, Beer-Sheva, Israel

16:15 - 16:30
Metabolomic strategies to investigate biochemical interactions in microbiomes
Referenten
Jean-Luc WolfenderFaculty of Pharmacy of Geneva

16:30 - 16:50
Best attendees awards - Competition

Moderators: Jacques Schrenzel, Laurence Genton

Moderatorin/Moderator

Jacques Schrenzel, Laurence Genton


16:50 - 17:15
Conclusion followed by aperitif

Moderators: Jacques Schrenzel, Laurence Genton


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Vue d'ensemble

Type de cours

Cours sous patronage

Statut

Patronage fixé

Date limite

03.02.2022

Lieu

Geneva University Hospital (HUG)
Auditoire Marcel Jenny
Rue Gabrielle-Perret-Gentil 4 
1205 Geneva

Organisation

Prof. Laurence Genton, HUG Geneva
laurence.genton@hcuge.ch 
Prof. Jacques Schrenzel, HUG Geneva

Scientific committee 
Prof. Gilbert Greub
Prof. François Pralong

 

Frais

Entrée libre CHF 0,00

Free but mandatory Registration on: http://nutrition-microbiota.org/

Credits

GESKES Patronat 0,25 Crédits ECTS / Module II

Parrainage